“Rrugicat që kërkonin diell” është një film shqiptar prodhim i vitit 1975 me dy pjesë:

Regjisor: Saimir Kumbaro & Rikard Ljarja, Skenari: Dhimitër Xhuvani, Producent: Shqipëria e re, Muzika: Kujtim Laro

Përmbajtja e filmit
Nebi Surreli së bashku me nënën jeton në varfëri të plotë. Duke kërkuar mundësi të ndryshme për të mbijetuar, punon si shpërndarës gazetash, hamall, dhe si trasportues qymyri. Njihet me luftën në saj të Gaqos dhe shokë të tjerë të njesitit të qytetit. Ndihmonë në shpërndarjen e trakteve kur punon si gazetashitës, dhe në vështirësinë për transportimin e shtypshkronjës së njesitit. Urrejtja për Gani Herrin, tregtarin e qymyrit, i cili është edhe spiun i fashistëve, dhe ku edhe merë pjesë në ekzekutimin e tij.

Aktorët në role: 1
Mevlan Shanaj……Nebi Surreli
Rikard Ljarja……Gaqo Tipografi

Demir Hyskja……Halimi
Pandi Raidhi……Kamerieri
Fitim Makashi……anëtari i njësitit
Yllka Mujo……Semi

Ferdinand Radi……Kola
Pëllumb Dervishi……Tipograf Anëtar i Njësitit
Stavri Shkurti……Furxhiu
Zhani Ziçishti……Istrefi

Aktorët në role: 2
Ndrek Luca……Gani Herri
Lec Bushati……Kuestori
Liza Vorfi……Nëna e Nebiut
Lec Vuksani……Ekselenca

Dhimitër Orgocka……Antonio
Qemal Mehmeti……
Piro Malaveci……
Sheri Mita……përfaqësues i Partisë

në episode:

Xhezair Tafaj……roja i Shtypshkronjave
Lutfi Hoxha……Përgjegjës i Bojaxhinjve Anëtar i Njësitit
Vangjo Grabocka……Gazmend Grunja
Petrika Riza……Qazim Lala,kapteri fashist
Vani Trako……/Naishtedikur.info.