Albanie, 1987 fotoreportage over Albanie in 1987. Twee vrouwelijke soldaten van het volksleger op straat. foto Piet den Blanken / Hollandse Hoogte

Në maj të vitit 1987 fotoreporteri holandez Piet de Blanken vizitoi Shqipërinë si pjesë e një grupi fotografësh të njohur holandez të deklaruar për kohën si “shokët e idealit”.

Albanie, 1987fotoreportage over Albanie in 1987. Mensen in de rij voor voedsel bij een winkel.foto Piet den Blanken / Hollandse Hoogte
Albanie, 1987fotoreportage over Albanie in 1987. Kinderen spelen op een politiemotor.foto Piet den Blanken / Hollandse Hoogte

Duke njohur mirë rregullat e sistemit De Blanken e dinte se do të ishte thuajse e pamundur për të fotografimi i vendit dhe më pas transportimi i filmit pa u vënë re nga njerëzit e shërbimit sekret.

Albanie, 1987fotoreportage over Albanie in 1987. Arbeiders op weg naar hun werk op het land.foto Piet den Blanken / Hollandse Hoogte
Albanie, 1987fotoreportage over Albanie in 1987. Fietsen in het straatbeeld, er rijden nauwelijks autos in het communistische land.foto Piet den Blanken / Hollandse Hoogte

Kontaktet midis shqiptarëve dhe turistëve të huaj ishin të ndaluara, ndaj kjo e vështirsonte akoma më shumë proçesin e fotografimit.

Albanie, 1987fotoreportage over Albanie in 1987. Vrouwen en meisjes zitten te haken, brijen en borduren op een bankje in een volkswijk.foto Piet den Blanken / Hollandse Hoogte
Albanie, 1987fotoreportage over Albanie in 1987. Stratenmakers aan het werk aan een stoeprand onder een paraplu tijdens een regenbui.foto Piet den Blanken / Hollandse Hoogte

Megjithatë, ai ia doli mbanë të jetësonte disa imazhe me aparatin e tij.

Albanie, 1987fotoreportage over Albanie in 1987. Kind met een brood op straat in een volkswijkfoto Piet den Blanken / Hollandse Hoogte
Albanie, 1987fotoreportage over Albanie in 1987. Twee vrouwelijke soldaten van het volksleger op straat.foto Piet den Blanken / Hollandse Hoogte

Filmin e aparatit u kujdes ta fshihte në valixhen e mikut të tij Johan Janse për ta shpëtuar nga sekuestrimi gjatë kontrollit të fundit përpara se të largohej nga Shqipëria.

Albanie, 1987fotoreportage over Albanie in 1987. Kinderen op een sportveld tussen de woonblokken.foto Piet den Blanken / Hollandse Hoogte
Albanie, 1987fotoreportage over Albanie in 1987. Een arbeider staat voor het lokale kantoor van de partijkrant Zeri i Populit.foto Piet den Blanken / Hollandse Hoogte

Në foto tregohen kryesisht momente të thjeshta të jetës së përditshme.

Një përditshmëri e kornizuar nga rregullat e mirëpërcaktuara të regjimit.

Albanie, 1987fotoreportage over Albanie in 1987. Fietsende vrouwen in het straatbeeld, er rijden nauwelijks autos in het communistische land.foto Piet den Blanken / Hollandse Hoogte

Ajo pjesë e publikut që ka jetuar në Shqipërine e atyre viteve teksa i sheh përjeton një kthim në kohë ndërsa për të lindurit e pas viteve 90 fotot paraqesin një realitet të cilin nuk kanë mundur ta gjejnë askund përveçse në tregimet e prindërve apo gjyshërve të tyre.

Albanie, 1987fotoreportage over Albanie in 1987. Vrouw heeft met haar kinderen brood gehaald in een volkswijk.foto Piet den Blanken / Hollandse Hoogte

Këto foto u ekspozuan në Muzeun Historik Kombëtar gjatë kësaj vere.

Fotot nga: denblanken.com – Marrë nga Konica.al