Shqipëria komuniste, me disa detaje përmes të cilave identifikohej sistemi diktatorial, vjen përmes fotografive në një artikull të publikuar nga National Geographic, në vitin 1980.

Gazetari Mehmet Biber kishte udhëtuar nëpër Shqipëri, pasi ishte ndër ata pak gazetar që u lejua të vizitojë vendin tonë gjatë diktaturës.

Ai ka pikasur momente pikante në diktaturë që na rrëfejnë jetën e shqiptarëve të asaj kohe.

Parullat dhe portretet e udhëheqësit komunist, diktatorit Enver Hoxha, leximi i gazetës “Zëri i Popullit”, bunkerët dhe padyshim varfëria, janë imazhet me të cilat gazetari i National Gegraphic identifikonte Shqipërinë e asaj kohe.