Java e filmit shqiptar” në qytetin e Prishtinës solli për publikun disa nga filmat më të njohur, prodhime të Kinostudios. Në kinemanë ABC, mbrëmjen e parë u shfaq filmi “Skënderbeu”, i restauruar dhe i përpunuar në laboratorët e Italisë. Me regji të Sergei Yutkevich më 1953, filmi i cili një vit më vonë në edicionin e shtatë të festivalit të filmit në Cannes u nderua me çmimin ndërkombëtar e regjisori mori mirënjohjen speciale, u restaurua në vitin 2012 për nder të 100-vjetorit të Pavarësisë së Shqipërisë. Filmi i restauruar u shfaq për publikun në Prishtinë, në 12-vjetorin të Pavarësisë së Kosovës.

“Skënderbeu” ka qenë në mesin e tre filmave që “Kosovafilmi” zgjodhi për “Javën e filmit shqiptar”. Pjesë e këtij aktiviteti ishin dhe filmat “Nëntori i Dytë” i regjisorit Viktor Gjika dhe “Tomka dhe shokët e tij”, me regji nga Xhanfise Keko. “Nëntori i dytë”, produksioni i viti 1982, trajton një nga ngjarjet më të rëndësishme të historisë së popullit shqiptar, shpalljen e Pavarësisë së Shqipërisë. Filmi “Tomka dhe shokët e tij”, produksioni i viti 1977, trajton një nga ngjarjet më të rëndësishme të historisë së popullit shqiptar -shpalljen e pavarësisë së kombit shqiptar. Personalitetet më të famshëm të kombit të udhëhequr nga patrioti Ismail Qemali pas shumë pengesash arrijnë të ngrenë flamurin shqiptar dhe të shpallin kështu Pavarësinë e Shqipërisë në Vlorë më 28 nëntor 1912.

Tomka dhe miqtë e tij, të cilët ditët i kalonin duke luajtur me top në një fushë afër shtëpive të tyre, organizojnë aksione kundër kampit ushtarak të nazistëve që është dislokuar në fushën e tyre të dikurshme të lojës. Koleksioni i AQSHF është krijuar kryesisht nga fondi i depozitës legale të prodhimit shqiptar të filluar prej vitit 1947, i cili ka qenë kryesisht prodhim i një qendre të vetme shtetërore, Kinostudios “Shqipëria e re”, aktiviteti i së cilës fillon në vitin 1952 dhe përfundon në vitin 1992. “Java e filmit shqiptar” u organizua nga “Kosovafilm”, mbështetur nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sporteve në Kosovë dhe Arkivi Qëndror Shtetëror i Filmit në Shqipëri. Për të gjithë adhuruesit e filmit shqiptar, hyrja në kinema ishte pa bileta.

Burimi: Sot.com.al