Vath Koreshi
Vath Koreshi

Vath Koreshi, lindi në Lushnjë në vitin 1936 dhe vdiq në vitin 2006,

ishte një shkrimtar i shquar shqitar.

Koreshi studioi gjuhën dhe letërsinë në Universitetin e Tiranës më 1964.

Ai ka shkruar mjaft libra si “Dasma e Sakos”, “Rekuiem për një grua”, si

edhe shumë skenarë filmash. Vath Koreshi ka qenë deputet në

legjislaturën e XVI-të të Kuvendit Shiptar, ndërsa ka qenë Ministër i

Kulturës Rinisë dhe Sporteve gjatë viteve 1991-1992.

Përvoja

Profesionale

1964-1973: Gazetar “Zëri i Rinisë”;

1973-1977: Gazetar, “Drita”;

1977-1983: Skenarist në Kinostudion “Shqipëria e Re”;

1983-1987: Shkrimtar në profesion të lirë;

1987-1991: Drejtor i Drejtorisë së Arteve në Ministrinë e

Kulturës, Rinisë dhe Sporteve;

1991-1992: Ministër i Kulturës, Rinisë dhe Sporteve;

1992-1995: Drejtor i revistës “Art”,

1995-2000: Drejtor i Shtëpisë Botuese, “Onufri”

Tituj të

veprave

Kur zunë shirat e vjeshtës – (1964)

Dy të shtunat e Suzanës – (1972)

Mali mbi kënetë – (1977)

Rekuiem për një grua – (1995)

Dasma e Sakos – novelë (1980)

Haxhiu i Frakullës – novele (1980)

Rrugë të bardha – skenarist/film (1974)

Gjeneral gramafoni  – skenarist/ film (1987)

Balada e Kurbinit – (1987) edhe skenarist i filmit me te

njejtin titull.